Babylegetøj til at stimulere din babys sanser

Babyer udvikler sig hurtigt i løbet af de første måneder af deres liv. Denne udvikling sker helt naturligt, og det gælder også babyers sanseudvikling. Her er det dog vigtigt, at man som forælder hjælper med at stimulere børns udvikling i en positiv retning, da de ellers kan komme udviklingsmæssigt og kognitivt bagud. I den forbindelse vil vi kigge på brugen af babylegetøj til at stimulere babyers sanser.

De 7 sanser

Vi har 7 sanser, som er opdelt i primære og sekundære sanser. Der er 3 primære sanser: følesansen, den vestibulære sans og den proprioceptive sans. Disse omhandler føling af temperatur, tekstur, balance, bevægelse og kropsbevidsthed, og de udgør til sammen det motoriske grundlag. Både følesansen og den vestibulære sans udvikles tidligt i graviditeten, og den vestibulære sans kan allerede påvirkes positivt her, hvis man er aktiv under sin graviditet.

De sekundære sanser omfatter synssansen, høresansen, smagssansen og lugtesansen. Høresansen og lugtesansen udvikles også tidligt i graviditeten, mens synssansen er den sans, der bliver udviklet senest i livmoderen.

Hvilke konsekvenser har mangel på sensorisk stimulering?

Hvis børn ikke får stimuleret deres sanser tidligt i livet, kan det være svært at få vendt eventuelle negative effekter heraf. Forskning har blandt andet vist, at nyfødtes hjerner udvikler millioner af synapser, som skaber vejen for sensoriske beskeder til hjernen. Jo mere disse bliver brugt, des hurtigere bliver de permanente. Hvis de ikke bliver brugt, forsvinder de, og derfor er det afgørende for børns udvikling og interaktion med verden, at de bliver stimuleret. (læs mere her)

Hjælp din baby med sansestimulering

Du kan hjælpe med at stimulere din babys sanser på mange måder. Følesansen, den vestibulære sans og den proprioceptive sans kan stimuleres gennem bevægelse, berøring, massage, hud til hud-kontakt osv. Du kan finde inspiration til mange øvelser, du kan lave med din baby, ved blot at lave en hurtig søgning på Google eller spørge din sundhedsplejerske til råds. En god idé er dog at investere i babylegetøj, der kan stimulere din babys sanser. Dette legetøj kan introducere babyer for forskellige teksturer, former, farver og lyde, og det er skabt til, at netop babyer kan lege sikkert med det. Der findes mange forskellige muligheder på markedet, og med dette legetøj kan du virkelig få sat din babys sanser på arbejde.

Du kan eventuelt spørge din sundhedsplejerske til råds, hvis du har dine tvivl om, hvilket legetøj der vil fungere bedst til din baby i henhold til din babys udvikling. Husk på, at alle babyer udvikler sig forskelligt og i deres helt eget tempo.

Babylegetøj til at stimulere din babys sanser